Diákolimpia 2013 Zánka – a múlt és a jövő találkozása a jelenben

Végre kicsengettek, megindult gőzerővel a nyári szünet.

P1140938A diákok mégis már a következő kihívással néztek szembe – no nem az iskolapadokban, hanem a kerékpárok nyergében: egyesületünk ugyanis szép számmal képviseltette magát az idei diákolimpián is, melyet Zánkán a boldog emlékű úttörővárosban – mai nevén Új Nemzedék Központban – rendeztek meg június 22-23-án.

A zárt, nyugodt, rendezett, barátságos helyszínen remek pályát jelöltek ki a szervezők. Akiknek belefért az idejükbe, már szombaton rótták a köröket a nem túl technikás pályán. A szombati kőrözések a másnapi verseny beszólítási sorrendjét is befolyásolták.

diakolimpia_zanka_3

Az éjszakai vihar kicsit fel – néhol túl –áztatta a pályát. Ennek ellenére is élvezetes, látványos maradt. A futamok gördülékenyen zajlódtak le egymás után, szépen sorban. Noha nem nagy tömeg előtt versengtek gyermekeink, a szülők őrült szurkolása feledtette, hogy ez egy zártabb futam, hogy külső nézelődők, drukkolók nem voltak jelen.

Ugyan a diákolimpia az ország iskoláinak a versenye, természetesen a résztvevők csapatmezeikben álltak a rajthoz, imígyen hirdetve hovatartozásukat. A Pilis Cross Country Club szép számmal képviseltette magát, hisz csak néhány korcsoportban nem volt versenyzőnk. A küzdelmekben fiaink az öt, míg lányaink két korosztályban indultak.

Erdményeink:

U9-ben Szakszon András negyedik helyet érte el. U11-es fiúknál. Pataki Barnabás, illetve Szakszon Bence is rajthoz állt. Előbbi magabiztosan nyerte a futamot, míg utóbbi a 8. helyen zárt.

csop

U13-as leányunk Pataki Zsóka az ezüstérmet szerezte meg. U15-ös fiúk kategóriájában Kertész Csanád a 6. lett, Fetter Erik pedig hozta az aranyat. U15-ös lányoknál Buzsáki Virág győzött, Kertész Csenge a második lett. U17-es fiúk közül Dina Dániel a második helyezést érte el. U19-esek versenyét Fetter Ármin győzelemmel teljesítette.

Az eredményhirdetés az intézmény felvonulási terén, a főtribün előtt zajlódott. A
hőmérséklet jócskán harminc fok felett, heves UV sugarak között egy darab árnyék nélkül vártuk a díjazást. A diákolimpia himnusza, az ígéretek ellenére hosszasra nyúlt eredményhirdetés, óhatatlanul kisdobos – úttörőéveimet juttatta eszembe. Elég nehezen viseltem személy szerint a majd egy órás ceremóniát, képzelem, hogy bírták (sehogy) a gyerekek… Át is futott a fejemen: a jövő reménységeit látom ma, egy letűnt korszak díszletei között, a letűnt korszak rituáléival ünnepelve: mit sem foglalkozva a jövő reménységeinek és a letűnt korszak megmaradottjainak egészségi állapotának veszélyeztetésével. A gyermekek megúszták egy laza fáradtsággal. Lehet, hogy puhány vagyok, de nekem egy napszúrás, leégés kombó azért kijutott.

A kedvem azért ez egy cseppet sem szegte, mert a fiatalok megmutatták az országnak, számolniuk kell a PCCC-vel: 10 résztvevőnk  hét – négy arany és három ezüst – érmet hoztak az egyesületünknek! És ne feledkezzünk el az iskolákról sem:

A Pilisvörösvári Templom Téri Általános iskola két első, egy negyedik, illetve egy nyolcadik helyezést ért el, a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános iskola egy második, illetve egy hatodik hellyel gyarapodott. Az Óbudai Waldorf Iskola egy első, illetve harmadik helyezést könyvelhetett el. A Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium egy második, valamint a Károlyi István Gimnázium egy első helyezettel büszkélkedhet.

 

Leave a Reply